Noticias y Actualidad

Home Noticias-listado Parlem d'embaràs amb la Dra. Maite Fernandez

Parlem d'embaràs amb la Dra. Maite Fernandez

Dijous, 2 Abril, 2020 Comentarios

Existeix un col·lectiu especialment preocupat per la situació que estem vivint: les embarassades.

Han de continuar amb els controls prenatals? Pot el COVID-19 afectar el bebè? Han de prendre mesures més restrictives que la resta de la població?

Per a aclarir dubtes, hem parlat amb la doctora Maite Fernández, ginecòloga i obstetra dels centres Mèdics Creu Blanca.

Dra., una de les preguntes més freqüents que ens estàn arribant d'embarassades a les quals atenem en els nostres centres és si han de continuar fent les revisions pertinents o si s'han de confinar a casa seguint les indicacions de les autoritats fins que passi l'estat d'alarma…

S'han han de continuar fent els controls de l'embaràs, però es recomana assistir presencialment només per a a les visites que siguin necessàries. Si és un embaràs de baix risc, és a dir que no ha presentat complicacions, en principi només es faràn de manera presencial les visites per a ecografia de primer (setmana 12-14), segon (setmana 20-22) i tercer (setmana 32-35) trimestre. La resta de les visites es fan telefònicament. En el cas de presentar alguna complicació poden ser necessàries més visites presencials. Es valorarà en cada cas la necessitat de fer-les.

Què hauria de fer una persona que descobreix en ple confinament que està embarassada?

Prendre àcid fòlic i si no presenta cap símptoma, esperar a la primera visita al voltant de les 8-9 setmanes d'embaràs. Els símptomes habituals en el primer trimestre són: nàusees, cansament i dolor abdominal com de regla. Els símptomes que no es consideren normals són: sagnat vaginal i dolor important que no es passa amb analgèsia habitual.

Si tot està dins del normal, no s'ha de fer res fins a les 8-9 setmanes en la qual s'hauria de fer una primera visita per a valorar el temps d'embaràs i sol·licitar l'analítica de primer trimestre. En aquesta primera visita s'explicarà el seguiment durant el temps que duri aquesta crisi.

'image'

Hi ha risc que si la mare es contagia de coronavirus el fetus també s'infecti? Se sap si pot haver-hi seqüeles una vegada neixi?

Amb la informació que tenim fins ara podem dir que NO sembla que hi hagi transmissió vertical del virus, és a dir, que no produeix malformacions en el bebè i que no es transmet al fetus. Només sembla que es transmeten els anticossos, com passa en altres virus.

Una embarassada ha de procedir de manera més cautelosa que la resta de la població?

Les mesures han de ser igual d'estrictes que la resta de la població. En principi no sembla que les embarassades tinguin més risc que la població general de fer complicacions per SARS-COV-2.

Si una embarassada presenta símptomes de coronavirus, com ha de procedir? Ha d'informar primer el seu ginecòleg o ha de trucar als telèfons habilitats per les autoritats sanitàries?

Ha de contactar amb els telèfons habilitats per les autoritats.

Per a resumir, quins passos ha de seguir una embarassada mentre duri l'estat d'alarma?

Bàsicament seguir les mateixes mesures d'aïllament que la població general, rentada freqüent de mans, quedar-se a casa, ús de màscara si es tenen símptomes, etc.

Quin protocol se segueix en Creu Blanca?

En Creu Blanca s'han centralitzat totes les visites de ginecologia i embaràs en el centre de Josep Tarradellas 104. Es fan les visites no demorables de ginecologia i continuem fent ecografies i controls d'embaràs. Els controls que es poden fer per telèfon es fan per telèfon i els que requereixen visita presencial es fan en el centre. Sobretot estem reforçant el servei d'ecografia obstètrica per a assumir també les ecografies d'embaràs d'altres centres que han hagut de tancar les seves portes per la crisi actual.

Moltes gràcies Maite!


Comenta esta noticia